Microsoft? Våga vara annorlorlunda!

WordPerfect... vad hände egentligen med WordPerfect, ordbehandlingsprogrammet som fanns i nästan varje PC för tio år sedan? Hur kunde ett så stort och framstående program bara försvinna? För det har väl försvunnit? Microsoft Word, det är det enda som gäller nu, eller hur?

Microsofts introduktion av Windows blev början till WordPerfects fall. I takt med att Windows blev allt vanligare på bekostnad av DOS blev MS Word större och större på bekostnad av WordPerfect. Ofta när man köpte en dator så fanns både Windows och MS Word förinstallerat, man hade redan betalat för Word utan att egentligen veta om det. Och vem vill betala för ett ordbehandlingsprogram när man redan har ett (jämför med Netscape vs Internet Explorer)? Det var också lätt att tro att MS Word skulle vara bättre eftersom Microsoft hade utvecklat både det och Windows. Och första versionen av WordPerfect för Windows var inte någon höjdare, Microsoft låg redan från början steget före av naturliga själ. När WordPerfect hade kommit igång (version 6.0 år 1993) var det i senaste laget.

En annan orsak var att Microsoft började sälja Word i paket tillsammans med kalkyleringsprogram, databasprogram och presentationsprogram. Programmen var integrerade och det blev förstås lönsamt att köpa ett helt paket med program i förhållande till att köpa vart och ett för sig som man fick göra om man skulle köpa WordPerfect, Lotus 1-2-3 och Paradox till exempel.

Och så är naturligtvis namnet Microsoft av betydande orsak. En produkt som har ordet Microsoft i namnet säljer, oavsett om den är bättre än konkurrenterna eller inte.

Det var en kort bakgrund till Microsofts övertagande av tronen inom ordbehandling. Men historien slutar inte där. För WordPerfect lever i högsta grad, och det är bättre än någonsin. WordPerfect säljs nu som WordPerfect Office 2002 och innehåller ordbehandling, kalkylering, presentation och databas. Priset är betydligt lägre än på Microsoft Office och man får minst lika mycket för pengarna. Jämför man WordPerfect med Word så vinner WordPerfect på punkt efter punkt. Men egentligen så är det bara en funktion som behöver nämnas: kodbilden. Kodbilden visar i koder alla formateringar man har gjort i ett dokument. Om något krånglar kan man enkelt lokalisera felet i kodbilden och åtgärda det. Har man en gång börjat använda kodbilden är det otänkbart att byta ordbehandlingsprogram.

Nackdelar då, det måste väl finnas någon hake? Jo, visst gör det det. Det enda felet med WordPerfect är att det inte är MS Word. Så gott som alla har Word. Att vara udda kan vara bra ibland, men inom datavärlden kan det ställa till problem. Men då ska man samtidigt veta att WordPerfect Office är helt kompatiblet med Microsoft Office, man kan öppna och spara i Word-format eller Excel-format till exempel. Jag hanterar MS Office-dokument i WordPerfect dagligen och det fungerar utmärkt.

Våga vara annorlunda! Det finns alternativ till Microsoft, det handlar bara om att upptäcka dem. Prova WordPerfect, du har allt att vinna!

Per - 13 maj 2002

Tillbaka