God eller ond? Dags att ta revanch!

I dag hade ”Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller” premiär på biograferna. Det är ett kvarts sekel sedan den första Star Wars-filmen kom. Visst är det imponerande att historien fortfarande lever och fortfarande berör så många. Kanske till och med fler än någonsin tidigare. Det är ett ytterst intressant upplägg, att börja med del fyra i en serie av sex filmer och avslöja sagans början först 22 år senare. Jag är imponerad.

Nu är jag ingen Star Wars-dyrkare. Jag såg Episod I (använder den svenska stavningen) för första gången för två veckor sedan och har aldrig varit intresserad av Luke Skywalker, Darth Vader eller Yoda. Men jag måste erkänna att jag nu plötsligt grips av kampen mellan det goda och det onda i den där galaxen långt, långt bort. Det är något speciellt med Star Wars, det är svårt att inte dras med i handlingen och låta sig imponeras. Ont och gott, mod, kärlek och strid, allt snyggt förpackat, vad mer kan man begära?

Det som fascinerar mig mest med Star Wars är att den gode Anakin Skywalker förvandlas till den onde Darth Vader. Sedan kämpar hans två barn mot honom, utan att från början veta att det är deras far. Och innan Darth Vader drar sin sista suck så försonas han med sin son.

Den nya tidens Star Wars-filmer är annorlunda tekniskt sett. Det man tidigare gjorde med människor eller dockor görs nu med datoranimationer. Det är svårt att säga vad som egentligen är bäst, men med datorns hjälp kan man uppnå resultat som helt enkelt slår det mesta.

Jag ska nog se Episod II på bio. Jag känner att det skulle vara roligt att bli delaktig i kampen mot den mörka sidan på allvar. Jag börjar inse vad jag har gått miste om under alla år när jag inte har brytt mig om Stjärnornas krig. Nu är det dags att ta revansch.

May the force be with you!

Per - 16 maj 2002

Tillbaka