Förbjuden kärlek

Nu har jag gjort det, sett Star Wars Episod II. Jag måste erkänna att jag blev mycket imponerad, det är en av de absolut bästa filmer jag har sett.

Men jag måste börja med att säga att Spegeln borde ta bort rad 1. Det borde vara förbjudet att sitta så nära. Dels får man ont i nacken och dels är det omöjligt att se hela bilden samtidigt. När man försöker läsa texten ser man ut som Långben när han tittar på när Kalle och Musse äter majskolvar.

Okej, det var en toppenfilm. Härliga dueller, fantastiska effekter och animeringar och en story som saknar motstycke. Man vet början och slutet på historien, men inte mitten. Efter filmen spekulerade sannolikt alla biobesökare i vad som skulle hända i nästa del. Det är en viktig del. Vi ska få veta hur Anakin blir Darth Vader och Luke och Leia ska komma till världen. Det pratades också om hur saker och ting hängde ihop i den här episoden. Allt var inte direkt glasklart.

Episod II handlade också om förbjuden kärlek. Två människor som vill ha varandra, men som vet att det inte går. En senator kan inte bli tillsammans med en Jedi-aspirant. Båda inser att det är omöjligt, men filmen slutar ändå med att de trotsar det sunda förnuftet och gifter sig med varandra.

Förbjuden kärlek kan vara väl så jobbig som olycklig kärlek. Det är en sak om man vill ha en tjej som inte är intresserad av en, sånt händer hela tiden. En annan när två personer är intresserade av varandra men någonting sätter stopp för deras kärlek. Eller egentligen inte för deras kärlek, utan för möjligheten att utöva den. Ofta är det nog inte de förälskades fel att det inte går, utan omvärldens. I ett sådant läge ställs man inför svåra val, hjärta ställs mot hjärna. Man har bäst förutsättningar att lyckas i livet om man kan kombinera känslor med förnuft. Därför är det svårt att få ett lyckligt slut på förbjuden kärlek. Man kan inte hålla sin romans hemlig för evigt och man kan heller inte avslöja den. Det håller inte, tyvärr. Men samtidigt, det finns de som lyckas och till slut blir accepterade. Men man måste vara stark för att det ska fungera och man får offra mycket.

Per - 20 maj 2002 

Tillbaka