Stormen har lagt sig

Så är valet över. Resultatet är mycket intressant. Okej, det blir ingen skillnad så till vida att vi även fortsättningsvis kommer ha en Socialdemokratisk minoritetsregering, men det är inte det som är grejen. Det intressanta är att väldigt många väljare har övergett vänster och höger och kanske därmed också ett förlegat tankesätt. Socialdemokraterna ökar på bekostnad av Vänsterpartiet. Folkpartiet och Centerpartiet ökar på bekostnad av Moderaterna och Kristdemokraterna. Makten i Sveriges riksdag har förflyttats bort från kanterna inåt mitten.

I årtionden har Centerpartiet och Folkpartiet fått se sina valresultat försämras. Många är de olyckskorpar som har kraxat om att mittenpolitiken inte har någon framtid och att det är en tidsfråga innan dessa två partier kommer få lämna sina platser i Sveriges riksdag. De hade fel. Maud Olofssons glädjetårar och de närmast hysteriska lyckoscenerna från Folkpartiets valkvaka i går kväll får vara symbolen för vad som är på gång inom svensk politik.

Det har stormat i Sverige. Det har blåst högervindar och vänstervindar om vartannat i år efter år efter år. Nu har något hänt. Stormen har lagt sig och en ny frisk vind börjar ta fart.

Äntligen!

Per - 16 september 2002

Tillbaka