Gör aldrig om ett lyckat trick!

När jag yngre ägnade jag mig åt trolleri en hel del. Jag hade små föreställningar för dem som ville se, och säkert även för en del som egentligen inte ville se.

En viktig regel för trollkonstnärer är "gör aldrig om ett lyckat trick!". När man har genomfört ett svårt trick och reaktionen hos publiken är positiv, då ska man för allt i världen inte repetera det, även om man blir ombedd att göra det. Man bör inte ens göra om tricket för samma publik vid annat tillfälle. Dels för att överraskningsmomentet försvinner då och så förstås för att det finns en risk att man inte lyckas lika bra en andra gång.

"Gör aldrig om ett lyckat trick!", egentligen gäller det inte bara trolleri. Om man har gjort något som man är väldigt nöjd med eller glad för, så kan man få för sig att man ska försöka upprepa det senare. Problemet är, precis som med en lyckat trolleritrick, att nästa gång är förväntningarna väldigt högt ställda. Det måste bli lika bra som förra gången. Men ofta blir det inte det. Då blir man inte bara besviken, det finns också en risk att en del av tjusningen med händelsen man har försökt kopiera bleknar och förlorar betydelse.

Förhoppningar och förväntningar kan lätt gå i kras. Vackra drömmar är sköra. Sköra som bubblor av såpa.

Per - 3 augusti 2003

Tillbaka