1997-11-28

Glenmark i Enköping

Bara 500 kom. Arrangören tveksam till framtiden

Anders Glenmark, den mångsidige musikern från Tomelilla, besökte Enköping och Joar Blå i fredags. Han bjöd på en bra konsert och de flesta var mycket nöjda efteråt. Dock kom betydligt färre än vad arrangören Thomas Holm hade räknat med. Nu är han tveksam till fler live-uppträdanden i Enköping.

350 personer hade kommit vid 23-tiden. Det hade varit disco sedan klockan åtta, men i Enköping kommer folk väldigt sent till sådana här tillställningar.
­ Kul om det blir mycket folk, säger Thomas Holm, som driver Joar tillsammans med sin fru.
­ Glenmark är en av Sveriges största. Vad ska man ta till Enköping om det inte kommer folk en sådan här kväll, Spice Girls?
En halvtimme senare, just innan Glenmark ska gå in på scenen, är Thomas Holm besviken. Bara 500.
­ Mycket dåligt, konstaterar han.
Så gör Glenmark entré. Han öppnar med "Här är jag". Inte allt för många står framme vid scenen. Rätt så tunt med folk faktiskt.
Sedan spelar han, tillsammans med sitt band på tre personer, "Sänder" från den nya CD:n. Det knastrar i högtalarna och det låter som om de ska sprängas vilken sekund som helst. En något trevande inledning.
Först vid nästa låt kommer konserten igång på allvar. "Hon sa" från 1990. Nu fylls det på med folk. Ett lyckat nummer.
Glenmark är en artist som verkligen bjuder på sig själv på scenen. Ibland ser han ut att ha roligare än publiken. Efter "Greyhoundbus" spelas den nya hiten "I min säng". Alla sjunger med i refrängen, men låten får inte riktigt den effekt man kunnat vänta sig.
Då varvar man ner med den typiska Glenmark-balladen "James Stewart" och människor runt mig börjar gosa med varandra och ett och annat danspar kan man skåda. En mycket tjusig låt som sticker ut mer här än på skivan.
­ Det var mer drag på Uggla, kommer en kille fram och skriker till mig när Glenmark spelar "Lätt som en fjäder". Jag förstår honom i det ögonblicket, det här var en ganska tråkig låt. Dock repareras det direkt med "Daisy". Den är inte direkt sis, vilket märks på publiken som dras närmare scenen.
Nu sätter Glenmark igång publiken med handklappning och stämningen höjs flera meter. "Bygg på mig" spelas och för första gången upptäcker jag att det är en mycket bra låt. Den gör sig bäst live. "Här går en man" från 1989 håller än visar det sig därpå.
Sedan kommer showens höjdpunkt, enligt de flesta jag pratade med efteråt. "Vad gör man med en söndagmorgon?", frågar sig Glenmark i "Mare Mare". Trots sitt ganska låga tempo är det här den perfekta konsertlåten. Den har en trallvänlig refräng som alla kan sjunga med i. "Go, go, go", skriker Glenmark, och får publiken att repetera. "Go, go, go", det är hämtat från Glenmarks, i mitt tycke, starkaste album, "99".
Nu spelas "Leva länge", en fin bit från den senaste plattan. Dock saknas de snygga ljudeffekterna från CD:n. Bandet lämnar scenen för att låta sig ropas tillbaka. En antagligen välbehövlig paus för Glenmark och kompani.
Efter att ha återintagit scenen sjunger Glenmark den stillsamma "Jag kan" varpå han gör sig redo för avslutningen. "Hon har blommor i sitt hår", sjunger han lite försiktigt, varpå musiken kommer igång och det jublas i lokalen. Det är sådant drag att man får en känsla av att taket ska lyfta. Glenmark låter mikrofonen gå runt i publiken och några stycken får göra var sitt tappert försök att sjunga refrängen. Det låter inte direkt bra, och Glenmark har mycket roligt åt det hela. "Hon har blommor i sitt hår" kom 1990 och är en av de absolut främsta låtarna som gjorts i den här genren, suveränt bra helt enkelt. Ett mäktigt slut på en mycket bra konsert. Vad tyckte Glenmark om Enköpingspubliken då? Via sin turnéledare lät han hälsa "bra".
De som var på Joar i fredags blev bjudna på ett mycket bra framträdande och kan känna sig helt nöjda.
Nöjd var dock inte Thomas Holm efteråt.
­ Katastrof!, sa han. Glenmark var otroligt bra, men det kom inte tillräckligt många. Det var sämre än väntat.
Thomas Holm har planer på att ta hit Kent och Nordman till våren, men nu är han tveksam.
­ Jag har inte bestämt mig än. När man tar hit en av Sveriges bästa artister och bara 500 kommer, måste man börja fundera. Jag är tveksam till framtiden, kanske är det inte live-uppträdanden som går hem i Enköping.

Per Myrsten
 
Anders Glenmark i Enköping 1997-11-28
Glenmark på Joar Blå i Enköping 28/11, 1997. Foto: Per Myrsten
 


©PM productions 1997