Välkommen till verklighetens Silent Hill!

image

Egentligen gillar jag inte att göra Silent Hill-kopplingen redan i rubriken, för Centralia är en fascinerande och säregen plats som är en värd att besöka varesig man är intresserad av Silent Hill eller inte. Men rubriken ger förhoppningsvis fler läsare än om jag hade skrivit något annat. Centralia är förebilden för Silent Hill men likheterna är egentligen få.
Sedan 1962 brinner det i underjorden i Centralia. Området är rikt på kol och det är just kol som brinner. Det kommer brinna länge till.
Myndigheterna har bestämt att ingen ska få bo i Centralia på grund av giftiga gaser från branden. Sju personer bor dock kvar och följaktligen finns några hus på platsen men nästan hela staden är som bortblåst. Enligt Google Maps bär gatorna fortfarande namn som Peach Street och Park Street. De finns här, men de ligger helt öde. Längs dem låg en gång hus, men sedan de revs har tomterna återtagits av naturen. Det dröjer nog inte allt för länge innan det börjar grönska även i de asfalterade gatorna.
Att promenera i Centralia känns konstigt. Man kan tänka sig hur bilar körde på gatorna, hur barn lekte i parken, hur människor handlade i butiken på hörnet. Men inget av det där finns kvar.
Vi besökte Centralias båda gravplatser och även en övergiven kyrka som finns uppe på en höjd ovanför staden. Brandstationen finns också kvar och den är fortfarande i bruk.
Där branden en gång härjade som värst gick vägen till och från Centralia. Området bedömdes som för farligt att köra i så vägen drogs om. Den gamla vägen finns kvar och det är fritt fram att besöka den (och tyvärr även att klottra på den tydligen). Det är nästan lite kusligt att gå på den helt övergivna fyrfiliga vägen, eller åtminstone känns det mycket märkligt.
När vi slutligen lämnade platsen efter cirka två timmar kom vi snart till ett samhälle med bostäder, butiker och människor. Det kunde ha varit Centralia…

Författare: Per

Per Myrsten föddes i Uppsala den 11 augusti 1978. Han har gjort några resor till USA och Canada genom åren men det här blir den första tillsammans med Matt. På gott och ont.

En kommentar till “Välkommen till verklighetens Silent Hill!”

Kommentarer är stängda.