Pers topp 5

Precis som Matt tidigare har gjort så kommer jag här att sammanställa en topp 5-lista, utan inbördes rangordning, över upplevelser i USA sommaren 2011.

Alcatraz
Fängelset på Alcatraz Island utanför San Francisco var mellan 1934 och 1963 ett av av världens mest rymningssäkra. Idag kan man som turist besöka Alcatraz, vilket vi gjorde. Det är en riktigt cool plats där det mesta är bevarat som det var under fängelseåren och man kommer nära på riktigt. Man kan t.ex. gå in i celler och vistas på rastgården.

Lugn och ro i Hollywood
Vi stannade fyra nätter i Hollywood. Där kunde vi slappna av och få kontinuitet i tillvaron. Vi bodde på Motel Coral Sands och handlade frukost i butiken intill varje dag. Vi kollade på tv-serien American Chopper varje morgon. När vi satt vid motellets pool en dag sa vi till varandra att bättre än så här kommer det inte bli på resan. Lite ironiskt men samtidigt sant på något vis.

Love
Las Vegas var överdådigt, det var en upplevelse att vara där. På vårt hotell, Mirage, gick den femårsjubilerande showen Love med musik av The Beatles och artisteri av Cirque du Soleil. Det var en enastående föreställning. Allt var speciellt, vackert och genomtänkt. Matt sa efteråt att det var det bästa han hade sett, och jag är böjd att hålla med. En riktig höjdpunkt på resan.

Centralia
På väg 61 i Pennsylvania kom vi till en skarp högerkurva med en jordvall framför. Vi stannade bilen, klättrade över vallen och beskådade vägens ursprungliga dragning. Att se den övergivna och ödelagda vägen var ett av resans starkaste ögonblick. Vi tog högerkurvan och åkte vidare till Centralia, staden som försvann. Att vandra på stadens tomma gator gav en känsla av surrealism.

Coney Island
I södra Brooklyn, New York, finner man halvön Coney Island. Där finns en stor sandstrand och ett nöjesfält från förr. Ett par av åkattraktionerna uppfördes redan på 1920-talet. Coney Island är en plats som sedan länge har lämnat sina glansdagar bakom sig. Tiden har stannat. Att komma dit är som att kliva tillbaka ett halvt sekel i tiden. En mycket speciell plats.

Författare: Per

Per Myrsten föddes i Uppsala den 11 augusti 1978. Han har gjort några resor till USA och Canada genom åren men det här blir den första tillsammans med Matt. På gott och ont.