883 mil

image

I dag har vi som sagt lämnat in bilen och klarade oss därmed hela bilresan utan vare sig punktering eller några problem med rättvisan i form av fortkörning eller dylikt. Det sägs att det finns fler poliser ute på vägarna i USA och när man inte är van vid alla annorlunda trafikregler så kan det lätt hända att man av misstag gör lite fel så man vet aldrig.

När vår bilresa startade i San Francisco och vi hämtat ut bilen så nollställde vi trippmätaren. I vår senaste distansrapportering, två veckor in på vår resa, så hade vi kört 370 mil. Nu nio dagar senare har vi kört hela vår distans och den landade på 883 mil. Nu går resten av resan via apostlahästar, tunnelbana, gula taxibilar och flyg.

Sverige i USA

image

Man ser en del svenska grejer här. Volvolastbilar är mycket vanligare än jag hade trott. Vi möter och kör om sådana ofta. Näst vanligast är automater för papper att torka händerna på, från SCA. Volvobilar och till och med SAAB:ar ser man ibland. Ett IKEA-varuhus har vi också åkt förbi. Slutligen var svenska väggprydnader med cirkusmotiv uppsatta i Bird Cage Theatre i Tombstone, Arizona.

Route 66 i Barstow

I dag åkte vi från Los Angeles till Las Vegas. Vi svängde av motorvägen (15) för att äta lunch i Barstow och plötsligt befann vi oss på f.d. Route 66. Jag har varit lite ledsen över att vi inte kommer åka på den numera nedlagda vägen mer än på något enstaka ställe så jag blev extremt nöjd och tog på egen hand beslutet att åka vägen två gånger. Det var riktigt coolt, det såg ut som man tänker sig att Route 66 ska se ut. Inte mycket verkade ha ändrats sedan 1950-talet. Mackar, motell, verkstäder, butiker, restauranger… allt påminde om svunna tider.
Åker du någon gång mellan Los Angeles och Las Vegas måste du svänga av i Barstow och åka gamla Route 66! MÅSTE!

Vägvisaren

image

Hur gjorde man innan GPS:en fanns? Man läste karta, körde fel och blev osams. GPS:en har säkert räddat förhållandet för mängder av semestrande par. Nu är jag och Matt inte ett par utan ett radarpar, men vi har ändå stor hjälp av den lilla skärmen framför oss.

Nya bud på hyrbilsfronten

Glöm allt jag skrev om hyrbil i fredags! Det var tydligen bara ett aprilskämt. Bokningen jag gjorde hade inte gått fram. På sajten ebilhyra.se ser man heller inte vad envägsavgiften är, alltså avgiften man betalar för att lämna bilen på ett annat ställe än man hämtar den, och man ser inte vilket uthyrningsbolag man bokar med. National har den lägsta avgiften bland de stora bolagen, $250. Den näst billigaste tar $500. Detta begränsade oss i vårt sökande efter hyrbil och det krånglade till det eftersom man som sagt inte kan se på ebilhyra.se vilket bolag man bokar med. Att boka direkt på Nationals hemsida är inte att tänka på eftersom det är mycket dyrare. mrjet.se är en annan sida man kan använda för bokning. Den visar tydligt vilka bolag man bokar med och vad envägsavgiften är, men så vitt jag kunde bedöma var priserna i det här fallet något högre där.

Som läget är nu så har vi bokat en Chevrolet Impala eller liknande från 26 juni-19 juli 2011. Priset blev 6902:- inklusive full tank och extra förare men exklusive envägsavgiften på $250. Vi hämtar bilen inne i San Francisco och lämnar den på Newarks flygplats utanför New York. Vi valde Newark eftersom den ligger på rätt sida om New York och eftersom det kan ha blivit något billigare då Newark ligger i New Jersey och inte i New York. Det sista var ett antagande från kundtjänsten på ebilhyra.

Vi hoppas att Dodge Charger är liknande Chevrolet Impala för vi vill hellre ha en sådan. Det sista kapitlet angående hyrbil är säkert inte skrivet än. Vi hinner nog ändra oss ett par gånger till innan den 26 juni.

Släpp hästarna fria!

I slutet av det här inlägget kommer en brasklapp. Matt hittade en reklamfilm för Dodge Charger och blev såld på bilen. Jag har därför bokat den åt honom i 26 dagar i juni/juli. Tanken är enkel, det är den här bilen vi ska spendera vår sommar i. Den ska ta oss längs Kaliforniens kust, genom Grand Canyon, genom öknen, till Mempis, till Washington och till New York. Kanske till och med till Niagarafallen.

Att välja rätt bil var en svår balansgång. Bränslesnål för miljön och plånboken, rejäl och stabil för komforten. Eftersom vi ska sitta i den i hundratals timmar kändes valet av bil viktigt. Ett krångligare alternativ hade varit att köpa en bil och kanske ta med hem, men det avstod vi från.

6605 kronor och 40 öre blev priset. Det blir 254 kronor per dag. Då ingår en full tank, stöldförsäkring, fria mil och att vi båda får köra bilen (vilket behövs nu när vi inte har med oss Fredrik Henriksson som vi annars säkert hade kunnat lura att köra själv). Dollarkursen är i skrivande stund 6,29.

Nu återstår att se om vi kan åka från San Francisco till New York på 26 dagar och dessutom hinna med avstickaren till Niagarafallen på slutet. Bilen ska lämnas in 19 juli 2011 och sedan har vi några dagar i New York City innan vi flyger hem till Sverige.

Här kommer brasklappen. Jag har bokat en ”Dodge Charger eller liknande”. Är t.ex. Ford Focus liknande? Hoppas inte.

Edit: Det visade sig att envägshyra tillkommer. Här reder vi ut begreppen.

Från mobil enhet

image

Jag skriver nu på min mobiltelefon för att testa WordPress-applikationen för Android. Det är huvudsakligen på det viset vi avser uppdatera den här sidan när vi befinner oss i USA.

Vad ska vi ha för bil där borta? Chevrolet Corvette 1962? Ja, kanske.