Death Valley Helen

Den 2 juli 2011 stannade vi till i den gamla gruvstaden Calico på vägen mellan Los Angeles och Las Vegas (läs mer här). Nedanför staden ligger kyrkogården Calico Cemetery, vilken vi också besökte. Många gravar hade träbitar istället för gravstenar men en och annan sten fanns också. Jag fastnade för en inskription på en av dem, ”I can still see my beloved Calico”. Jag funderade över varför det stod så. Det kändes ovanligt med ett citat i jagform och presens på en gravsten, även om jag förstås inte vet vad som är brukligt att skriva på gravstenar i USA.

För någon vecka sedan googlade på citatet men hittade ingenting. Men när jag sökte på kyrkogårdens namn fick jag fram bilder på gravstenar och en av dem bar namnet ”Death Valley Helen”. Det var just den gravstenen jag letade efter. En sökning på ”Death Valley Helen” gav några få relevanta träffar. Dels på graven och dels på en bok från 1981 med namnet ”Death Valley Helen Tells This”. Utan att egentligen veta om det var rätt Helen beställde jag boken från ett antikvariat för $10 plus $14 i fraktkostnad och i dag fick jag den.

 

Jag öppnade och läste inledningen:
She danced in the streets at Calico from morning till dusk.

Jag bläddrade fram till sista sidan och läste den avslutande meningen:
When Helen’s last dance is finished she shall be laid to rest at Boot Hill in Calico, with these words engraved on her tombstone. ”I can still see my beloved Calico”.

Författare: Per

Per Myrsten föddes i Uppsala den 11 augusti 1978. Han har gjort några resor till USA och Canada genom åren men det här blir den första tillsammans med Matt. På gott och ont.