Matts topp 5

Utan inbördes ordning.

Springa till Hollywoodskylten

Hollywood och Los Angeles var roligt för att det var så många platser där som figurerar i och runt film. Det var kul att gå längs Hollywood Boulevard och se Venice Beach. Men det roligaste var att springa till Hollywoodskylten. Dels för att det blev ett väldigt bra löppass på 14 km med en 30 minuter lång stigning, bitvis väldigt branta backar och vackert väder men också så klart för att jag fick se skylten på bara några meters håll. Att sen under resten av vistelsen i Hollywood kunna titta upp mot skylten och tänka att jag varit där uppe och dessutom sprungit ända dit var en speciell känsla.

Las Vegas

De två troligtvis mest händelserika och galna dagarna i mitt liv är de två dagarna i Las Vegas.

Helikopterturen över Grand Canyon

Jag hade aldrig flygit helikopter tidigare och Grand Canyon verkade vara en bra plats att ta min första tur över. Det var inte ett dåligt val. Troligtvis såg vi mer på den här flygturen än man gör om man stannar med bilen vid varje utsiktsplats längs hela den södra kanten.

New York

Min favoritstad numera. Där finns nästan allt (jag såg tyvärr inga åkattraktioner på toppen av väldigt höga byggnader). De tutar väldigt mycket och är lite hetsiga i trafiken men när man kommit över det så är det en trevlig stad. Nu har jag sett de större sevärdheterna och kan koncentrera mig på resten vid nästa besök.

Maten

I USA har man kommit mycket längre på veganfronten än vi har i Sverige. Det är inte helt ovanligt att man på vanliga restauranger i småstäder ser veganska rätter med t.ex. tofu på menyn och lägger man ner ett par minuter på förslagsvis happycow.net så verkar man hitta till och med helveganska restauranger i i princip alla lite större städer. Där kan man jämföra t.ex. Uppsala som inte har en enda vad jag vet med Flagstaff som inte ens är en hälften så stor stad men hade en veganrestaurang med den godaste burgaren på hela resan (och eventuellt den godaste glassen).

Niagarafallen

image

Sent i går anlände vi till Rochester, New York, där vi sov en natt hos Rachel, som jag träffade när hon pluggade i Uppsala för två år sedan. Just nu sitter vi alla tre i en bil på väg till Pine Brook, New Jersey, där vi ska spendera natten. I morgon lämnar vi bilen på flygplatsen i Newark och tar oss till New York City.
Vi har varit vid Niagarafallen i dag. Vi såg dem från USA-sidan och gick inte över till Kanada på grund av tidsbrist. USA-sidan har trevliga parker medan Kanada-sidan är mer inriktad på nöje. Vyn över hästskofallet är bättre från Kanada men man ser det bra från USA också. Fallen är riktigt imponerande och bör, liksom Grand Canyon, räknas till naturens främsta mästerverk.

Sedona

Efter att vi varit och tittat på vulkaner och ruiner och ätit lite snabbt i Flagstaff så begav vi oss mot Sedona. Sedona skulle både enligt människorna på internet och flera som vi träffat på vår väg från San Francisco ha väldigt fina klippor. Det visade sig stämma väldigt bra.

Eftersom mycket annat vackert har kostar pengar att se så gjorde vi dock ett misstag och betalade $20 för att åka in i en statlig park som visade sig mest vara till för människor som ville bada i Oak Creek vilket vi inte riktigt hade tid med. Visst, det fanns fina röda klippor där inne också men sådana kunde man även se utanför parken.

Vi är trots det onödiga utlägget nöjda med besöket i Sedona och kan starkt rekommendera en tur förbi där.

Vulkan och ruiner

Första delen av dagen har vi tillbringat i nationalparkerna Sunset Volcano och Wupatki strax norr om Flagstaff, Arizona. $5 betalade vi till ”the ranger”, en svenskättling vid namn Edstrom, för att få komma in på området. Sedan tittade vi på Sunset Volcano och gick en promenad på stelnad lava. Vulkanen hade sitt utbrott för 1000 år sedan.


Wupatki Pueblo är ruinerna efter en bosättning från tiden före vulkanutbrottet. Det mesta i USA är ju byggt i modern tid så det var kul att se något äldre. Omväxling förnöjer.

Grand Canyon

I dag har vi flugit helikopter, jag för första gången och Per för tredje, och det över Grand Canyon. GPS:en lurade ut oss på grusvägar när vi skulle till flygplatsen och sa att vi var framme när vi stod mitt i ingenstans. Som tur var hade jag fått upp Per i svinottan så vi hann precis till att säkerhetsvideon skulle visas på den riktiga flygplatsen.

På vägen från den felaktiga flygplatsen till den riktiga så började det åska och det kändes som att det skulle bli som när de ställde in alla attraktioner uppe på Stratosphere Tower. Vi lyckades dock åka ifrån regnet och blixtarna som kom till Grand Canyon först precis efter vi landat med helikoptern.Grand Canyon är väldigt vackert och det var kul att få se det ovanifrån. På vägen från flygplatsen till Flagstaff där vi sover i natt så åkte vi längs med kanten i kanske en timme och stannade ett par gånger för att även se det från den positionen. Då hade ovädret dock dragit in ordentligt och det ösregnade stundtals. Per lyckades trots det få till några väldigt fina bilder plus att vi fick se några vilda djur.


Ett tips för besöket till Grand Canyon är att åka dit på dagen. Vi provade både det och efter att det hade blivit mörkt och det senare var inte att rekommendera. Man såg ingenting.

Allt är stort i Amerika

image

Vi besökte Yosemite National Park i går och såg stora träd och grejer (t.ex. klippor och vattenfall). Vi följde upp 15 kilometers gång med 9 kilometer. Slit och släp-semester.
Yosemite var väldigt coolt och klart värt ett besök även om resan dit var lång.

Grand Canyon

De säger att USA är möjligheternas land och en sak jag inte haft möjlighet att göra i Sverige är att flyga helikopter. Någonstans såg jag att det gick att göra det i Las Vegas så jag började kolla lite på om det var möjligt. Jag frågade Per om han flygit någon gång och precis som allt annat med den här resan så hade han naturligtvis gjort det. Två gånger dessutom. Men han är en bra vän och låtsades för min skull att det skulle vara lika kul att göra det en tredje gång och sa således ja när jag frågade om vi ändå skulle ta en tur under vår resa.

Eftersom Grand Canyon ligger så pass nära så går det utflykter med helikopter dit från Las Vegas. Min idé var att försöka hänga på en sådan. Vilken kombination! Helikopter och Grand Canyon! Jag hittade några alternativ och det visade sig att det så klart även går turer från andra ställen så jag valde i stället att lyfta från Grand Canyons flygplats någon dag senare. På det sättet så slipper vi ta dyrbar tid från vår Las Vegas-vistelse. Och häromdagen så fick jag mailet där bokningen bekräftades och kommer om en dryg månad tillsammans med Per glida över vackra Grand Canyon! (Gissar jag. Jag har inte varit vid Grand Canyon tidigare så jag kan egentligen inte säga om det är vackert eller inte men andra verkar säga det och vem är jag att kalla dem lögnare.)