Pers topp 5

Precis som Matt tidigare har gjort så kommer jag här att sammanställa en topp 5-lista, utan inbördes rangordning, över upplevelser i USA sommaren 2011.

Alcatraz
Fängelset på Alcatraz Island utanför San Francisco var mellan 1934 och 1963 ett av av världens mest rymningssäkra. Idag kan man som turist besöka Alcatraz, vilket vi gjorde. Det är en riktigt cool plats där det mesta är bevarat som det var under fängelseåren och man kommer nära på riktigt. Man kan t.ex. gå in i celler och vistas på rastgården.

Lugn och ro i Hollywood
Vi stannade fyra nätter i Hollywood. Där kunde vi slappna av och få kontinuitet i tillvaron. Vi bodde på Motel Coral Sands och handlade frukost i butiken intill varje dag. Vi kollade på tv-serien American Chopper varje morgon. När vi satt vid motellets pool en dag sa vi till varandra att bättre än så här kommer det inte bli på resan. Lite ironiskt men samtidigt sant på något vis.

Love
Las Vegas var överdådigt, det var en upplevelse att vara där. På vårt hotell, Mirage, gick den femårsjubilerande showen Love med musik av The Beatles och artisteri av Cirque du Soleil. Det var en enastående föreställning. Allt var speciellt, vackert och genomtänkt. Matt sa efteråt att det var det bästa han hade sett, och jag är böjd att hålla med. En riktig höjdpunkt på resan.

Centralia
På väg 61 i Pennsylvania kom vi till en skarp högerkurva med en jordvall framför. Vi stannade bilen, klättrade över vallen och beskådade vägens ursprungliga dragning. Att se den övergivna och ödelagda vägen var ett av resans starkaste ögonblick. Vi tog högerkurvan och åkte vidare till Centralia, staden som försvann. Att vandra på stadens tomma gator gav en känsla av surrealism.

Coney Island
I södra Brooklyn, New York, finner man halvön Coney Island. Där finns en stor sandstrand och ett nöjesfält från förr. Ett par av åkattraktionerna uppfördes redan på 1920-talet. Coney Island är en plats som sedan länge har lämnat sina glansdagar bakom sig. Tiden har stannat. Att komma dit är som att kliva tillbaka ett halvt sekel i tiden. En mycket speciell plats.

Biten

I förrgår tog jag ett morgonlöppass längs med Katy Trail i Dallas. Längst ut innan jag skulle vända tillbaka mot hotellet så lade jag mig på en gräsmatta och tänkte att jag skulle få lite färg i solen. Tyvärr så lade jag mig dock mitt i vägen för en myrkoloni. Det jag trodde var svettdroppar som rann var i stället myror som gick omkring och bet på mig. Efter ett tag när jag skulle resa mig upp såg jag flertalet små myror krypandes omkring bl.a. på min vänstra armbåge. Då märkte jag även att det sved där de hade hållit till. Det blev lite rött under första dagen men dagen därpå såg det ut som på bilden nedan. Eventuellt har det varit ännu värre i dag. Per säger att jag troligtvis måste amputera men det har jag hört är väldigt dyrt i USA så jag måste försöka hålla ut tills jag kommer tillbaka till Sverige. Risken är dock i så fall att prickarna med var spricker och att det kommer nykläckta myror utkrypandes. Om det hinner hända så ska vi försöka sända det via Live-sidan så att ni inte missar någonting.

Och någon färg fick jag naturligtvis inte trots 34 grader och ingen solkräm.

The Gun Store

Jag är ingen direkt vapenälskare och tycker det är bra med restriktiva vapenlagar som vi har i Sverige, men jag gillar precisionsövningar som t.ex. biljard, dart, bowling och luftgevärsskytte (jag har faktiskt vunnit brons en gång i klubbmästerskapen i Enköpings luftgevärsklubb för många år sedan). Tyngre vapen ger genom sin farlighet dessutom en viss adrenalinkick. Detta plus att jag gillar att prova nya saker som man kanske inte får chans till igen gjorde att jag bestämde mig för att vi skulle åka förbi The Gun Store här i Las Vegas. Jag visste att Per inte var så intresserad så jag lade själv upp planen i går kväll att vi skulle börja den här dagen med ett besök där på vägen in till city så att det var avklarat.

Väl där så möttes vi av klichéartat klädda och vänliga tjejer som visade oss vägen in till den stora muskulösa instruktören Tom. Allt var väldigt klyschigt och man kände sig väl inte direkt hemma. Jag försökte dock smälta in så mycket som möjligt och så engagerat jag kunde göra som Tom sa åt mig, t.ex. när jag skulle posa med vapnen efter varje runda.

Det fanns olika paket man kunde välja mellan och jag valde så klart Zombie Package med bl.a. nazi-zombier som måltavlor och en pistol, ett hagelgevär, ett halvautomatgevär(?) och en uzi som vapen. Naturligtvis valde jag även att köpa mig före den 40 minuter långa kön och få ett privat rum att skjuta i (om inte annat så för säkerheten att vara själv i stället för bland en massa andra som aldrig skjutit med ett vapen förut).

Sen var det bara att följa Toms order medan Per fotade och filmade.

Det är alltid läskigt att hålla i skarpladdade vapen och det är väldigt svårt att förstå att folk kan rikta dem mot andra människor (eller djur för den delen) men det gör det inte mindre spännande eller förtar utmaningen att försöka träffa där man siktar (förslagsvis på hjärnan när det gäller zombier). Av de fyra vapnen så var nog uzi roligast, mest p.g.a. att det var så pass olikt allt jag provat tidigare. Lite skönt var det dock när det var över och man fick komma ut därifrån och jag tror inte jag kommer göra något liknande igen på ett tag. Eller kanske. Eller nej. Eller jo, möjligtvis. Eller…

Naturligtvis ingick en cool tröja i paketet och man fick behålla måltavlorna.

Första kändisen

Vi har sett vår första kändis! Det var efter vi ätit lunch i Beverly Hills och skulle hämta ut vår bil vid en valet parking (för övrigt vår första sådan också, det känns som att vi är med i en film). När hon som stod före oss i kön fick ut sin bil kom en paparazzifotograf springandes med en stor kamera och pepprade med avtryckarknappen. Hon försökte vända undan ansiktet lite slött men det hjälpte nog föga. Efter att hon hoppat in i sin bil och åkt iväg sprang paparazzifotografen till sin Prius och förföljde henne i hög hastighet.

Bildag

Det enda vi har gjort i dag är att ta oss från Monterey där vi sov i natt till Los Angeles där vi ska stanna tills på lördag. Den längsta delen av bilfärden gick vid kusten som hade väldigt fina vyer att titta på. I alla fall för den som inte körde då vägarna både var smala och svängde mycket och man fick koncentrera sig mer än vanligt på körningen. Dessutom så var mobiltäckningen i princip obefintlig den första halvan och bara i viss mån märkbar den andra halvan. Trots vägarna och mobiltäckningen så har det i alla fall varit en trevlig dag och vi har t.ex. sett sjöelefanter för första gången. Nu har vi precis checkat in på ett motell i Hollywood och tänkte försöka få några timmars sömn innan morgondagens äventyr börjar.