Tillbaka

image

Nu står vi på Arlanda och väntar på vårt bagage och alldeles strax skiljs våra vägar.
Tack alla ni som har följt oss på vår resa genom USA sommaren 2011!

/Per & Matt

Coney Island, New York

Jag visste på förhand att jag skulle gilla Coney Island. Det är ett område med en stor sandstrand och ett nöjesfält som härstammar från förr. Det var många tomma ytor efter rivningar och många tomma affärslokaler som skvallrade om att Coney Island en gång har varit mer av allt. Fortfarande finns dock attraktioner kvar, som berg- och dalbanan från 1927 och pariserhjulet från 1920, och så finns en trevlig strandpromenad i trä och ett antal butiker och restauranger, men områdets glansdagar är sedan länge förbi.
Det är som att komma till en annan tid när man kliver av tunnelbanan i Coney Island. Det känns mer som 1940 än 2011. Rätt så häftigt.

FN och Empire State Building

image

image

Matt sprang i Central Park. Vi gick till FN-högkvarteret, Raul Wallenberg-monumentet och Dag Hammarskjöld Plaza. Jag gick till en barberare som klippte mig för $12 plus dricks. Vi besökte Rockefeller Center. Jag lämnade mina kostymbyxor till en skräddare. Vi åkte upp i Empire State Building, först 86:e våningen för $22, sen 102:a våningen för $15. 86:e våningen hade räckt gott och väl. Nu är klockan 1.40 och vi borde sova för länge sen. God natt!

Land of the free

image

image

Efter att ha köat länge lyckades vi komma ombord på en båt som tog oss till Liberty Island där världens kändaste staty, Frihetsgudinnan, finns. Liberty Island är fin och statyn är en mäktig symbol för frihet. Matt hade dock trott att den skulle vara större än den var.
Därefter gick båten vidare till Ellis Island där vi besökte Immigrationsmuseet.
När vi kom till Manhattan igen gick vi till Wallstreet, tjuren, New York-börsen och slutligen World Trade Center som håller på att återuppbyggas.
Nu bor vi en natt på Milford Plaza, som utan att glänsa är ett par klasser bättre än Pennsylvania Hotel (ett par klasser dyrare också). Förhoppningsvis har vi dock lyckats spara det bästa hotellet till sist. Den som lever får se.

Allting har ett slut

image

Vi har sett slutet på sagan om Harry Potter i kväll med imax och 3D och grejer. Matt fixade.
Den första Harry Potter-filmen jag såg var tvåan. Det var 2002 i en biosalong på Azorerna med Justus, Erik och Olle. Sen har jag sett filmerna med olika personer genom åren ibland på bio, ibland på DVD, de flesta med Emelie. Det är häftigt att skådespelarna i huvudsak har varit desamma sedan första filmen och att vissa var barn när det började och är vuxna nu.
Bara en kunde leva, var det sagt. Jag hade lyckats undvika att få reda på utgången från att den sjunde boken kom ut tills alldeles nyligen, då vi var på hotellrummet i Hollywood och Matt visade ett YouTube-klipp som avslöjade hur det slutade. Nära skjuter ingen hare, men trots att jag visste så var filmen klart sevärd.
Det känns lite vemodigt att det är över men allting har ett slut. God natt!

883 mil

image

I dag har vi som sagt lämnat in bilen och klarade oss därmed hela bilresan utan vare sig punktering eller några problem med rättvisan i form av fortkörning eller dylikt. Det sägs att det finns fler poliser ute på vägarna i USA och när man inte är van vid alla annorlunda trafikregler så kan det lätt hända att man av misstag gör lite fel så man vet aldrig.

När vår bilresa startade i San Francisco och vi hämtat ut bilen så nollställde vi trippmätaren. I vår senaste distansrapportering, två veckor in på vår resa, så hade vi kört 370 mil. Nu nio dagar senare har vi kört hela vår distans och den landade på 883 mil. Nu går resten av resan via apostlahästar, tunnelbana, gula taxibilar och flyg.

New York City

image

Nu har vi lämnat in hyrbilen på Newarks flygplats och betalat $274 i envägsavgift. Vi skulle egentligen ha lämnat den på eftermiddagen den 19 juli men nu blev det istället på morgonen den 17 juli. Det innebär att vi får mer tid i resans sista stad, New York. Eftersom vi har lagt till dagar här vid två olika tillfällen så kommer vi behöva bo på tre olika hotell. Nu har vi checkat in på Pennsylvania Hotel mittemot Madison Square Garden. För att lyckas med det var vi tvugna att köa i 45 minuter. Hotellrummet är litet och slitet och utsikten obefintlig. Läget och priset (761 kronor för en natt) är mycket bra.
Matt och jag är själva nu igen sedan Rachel gett sig av till Long Island.

Niagarafallen

image

Sent i går anlände vi till Rochester, New York, där vi sov en natt hos Rachel, som jag träffade när hon pluggade i Uppsala för två år sedan. Just nu sitter vi alla tre i en bil på väg till Pine Brook, New Jersey, där vi ska spendera natten. I morgon lämnar vi bilen på flygplatsen i Newark och tar oss till New York City.
Vi har varit vid Niagarafallen i dag. Vi såg dem från USA-sidan och gick inte över till Kanada på grund av tidsbrist. USA-sidan har trevliga parker medan Kanada-sidan är mer inriktad på nöje. Vyn över hästskofallet är bättre från Kanada men man ser det bra från USA också. Fallen är riktigt imponerande och bör, liksom Grand Canyon, räknas till naturens främsta mästerverk.