I Tombstone står tiden stilla

När jag sökte efter övergivna städer (eller spökstäder, ghost towns, som de också kallas) på Google för ett par år sedan hittade jag Tombstone i Arizone. Det var bara ett namn bland hundratals amerikanska spökstäder, de flesta gamla gruvsamhällen, men namnet Tombstone gjorde mig nyfiken och jag valde att läsa mer om staden.

Det visade sig vid en närmare titt att staden inte är en spökstad i ordets rätta bemärkelse utan en stad där tiden stått stilla sedan 1880-talet. Många byggnader finns kvar från den tiden och där finns även flera muséer. När gruvorna inte längre var lönsamma satsade man på turismen, vilket har visat sig vara ett lyckat drag.

26 oktober 1881 ägde revolverstriden vid O.K. Corral rum i Tombstone. Flera westernfilmer grundar sig på den händelsen. De som deltog i striden var Virgil Earp, Wyatt Earp, Morgan Earp och Doc Holliday på den ena sidan och Ike Clanton, Billy Clanton, Frank McLaury, Tom McLaury och Billy Claiborne på den andra. Tre av dem dog i striden och ligger begravda på kyrkogården Boot Hill, strax nordväst om staden.

Ed Schieffelin var stadens grundare. Han kom till platsen 1877 för att leta efter silver. Han blev åtsagd att han snarare skulle hitta sin gravsten där. Därför kallade han platsen för Tombstone och när staden grundades 1879 blev det också namnet på den.

1897 dog Ed Schieffelin i Oregon. I enlighet med hans vilja fördes han till Tombstone och begravdes strax utanför staden, så faktiskt kan man säga att han hittade han sin gravsten där till slut.

När jag för en tid sedan berättade för Matt att vi skulle till Tombstone på vår resa så kände han naturligtvis redan till staden, som den inbitne filmfantom han är. Och har en plats bara på något litet vis anknytning till en film så behövs ingen övertalning för att få honom att vilja besöka den.

Jag hoppas att Tombstone blir ett av de mest minnesvärda stoppen på vår USA-resa och att vi får uppleva hur det kunde se ut i Vilda Västern på 1880-talet.

Författare: Per

Per Myrsten föddes i Uppsala den 11 augusti 1978. Han har gjort några resor till USA och Canada genom åren men det här blir den första tillsammans med Matt. På gott och ont.

5 reaktioner till “I Tombstone står tiden stilla”

  1. Ett annat tips på en liknande stad är Virginia City i Nevada, inte så långt från Reno. Det är också en gammal silvergrävarstad med riktigt vilda västern-stuk. Om ni kommer köra i närheten så kan jag rekommendera ett besök!

  2. Hej Anita!
    Tack för tipset! Jag har tidigare läst lite om Viginia City och det ser jätteintressant ut. Tyvärr ligger det inte särskilt nära vår färdväg. Vi börjar i San Francisco och åker söderut mot Los Angeles. Vi kommer dock till södra Nevada, Las Vegas, lite senare under resan. Har du varit i Virginia City?

    1. Hej!
      Ja, jag besökte Virginia City 2001 när jag var i Reno och San Francisco. Har inte varit i Las Vegas men det lär vara en upplevelse. Och ni kommer säkert gilla Nevadas speciella ökenlandskap.

  3. Reno är ju staden dit man åker för att få en snabbskilsmässa (till skillnad från Vegas där man får ett snabbt äktenskap), så om du vill se hur Reno var/är så kan jag verkligen rekommendera filmen The Misfits med bl. a Marilyn Monroe.
    Ja, vad ska man säga – ”The biggest little city in the world” är ju Renos slogan och det kanske stämmer… En massa casinon förstås, varifrån ett av mina starkaste minnen är kvinnan som hade sin syrgastub med sig på en ställning men ändå absolut skulle spela på ”slot machines”… Det är ett annorlunda ställe, helt klart – men jag tror att ni kommer uppleva ungefär samma saker i Las Vegas (men utan de kastade vigselringarna i Truckee River 🙂 ).

Kommentarer är stängda.