Jag ska köpa dollar för pengarna

I helgen fick man betala 6 kronor och 18 öre för en dollar. Nu är kursen uppe på 6,30 men det är ändå väldigt lågt. Kurvan här visar dollarkursen under de senaste tio åren. Dyrast var dollarn 2001, då man fick betala nära 11 kronor för den. Sommaren 2008 kunde man köpa en dollar för 5,89, vilket är den lägsta kursen under den gångna tioårsperioden.

När jag och Emelie var i New York i januari 2009 låg kursen på strax under 8,0. Vi hade växlat till oss dollar några månader tidigare till 6,60 så vi klarade oss billigt undan. Nu har Matt gjort samma sak. Han växlade dock bara till sig $200. Kursen var 6,21 men den faktiska växlingskursen blev 6,44 eftersom Forex ska ha lite de också.

Vi räknar med att klara oss med $200 var i kontanter. I övrigt använder vi kreditkort. ”Den som lever på kredit får betala tusenfalt” sjöng Micke Rickfors framgångsrikt 1989. Vi får se hur det blir med den saken.

Författare: Per

Per Myrsten föddes i Uppsala den 11 augusti 1978. Han har gjort några resor till USA och Canada genom åren men det här blir den första tillsammans med Matt. På gott och ont.